Δ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ: «ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ»


Ειδικό κλιμάκιο αποτελούμενο από 8 έμπειρους και εξειδικευμένους δύτες που πραγματοποιούν καταδυτικές δραστηριότητες στους κηρυγμένους Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους του ναυαγίου του Δ/Ξ IRENE’S SERENADE στον όρμο Ναβαρίνου καθώς και στα ναυάγια των Σαρκοφάγων και Κιόνων στον Όρμο της Μεθώνης, φιλοξενεί ο Δήμος Πύλου Νέστορος.
Οι καταδυτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου UCRCA – Underwater Cultural Routes in Classical Antiquity.
Σκοπός της ομάδας είναι να εκτιμήσει τις συνθήκες κατάδυσης στο δεξαμενόπλοιο IRENE’S SERENADE καθώς επίσης να συλλέξει φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό υλικό από το δεξαμενόπλοιο και αντίστοιχο ανανεωμένο υλικό από τα ναυάγια των Σαρκοφάγων και των Κιόνων.
Το δεξαμενόπλοιο IRENE’S SERENADE βυθίστηκε στις 23/02/1980 ανοιχτά της Πύλου μετά από φωτιά που προκλήθηκε πιθανόν από σπινθήρα λόγω τριβής της άγκυρας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη αερίων από το φορτίο στο υπόστεγο του πλοίου.
Το έργο στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση της ανάπτυξης παράκτιων περιοχών μέσω της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της ιστορικότητας των εν λόγω περιοχών.
Ο Δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης ευχαρίστησε το κλιμάκιο των εξειδικευμένων δυτών καθώς επίσης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που με την δική τους στήριξη δίνεται η δυνατότητα στην περιοχή να αναδείξει τον ιστορικό και αρχαιολογικό της πλούτο.
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος υπογράμμισε:
«Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς για την αξιοποίηση των Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων μέσα από την συμμετοχή μας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουμε το κλιμάκιο των δυτών στο δήμο μας και πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και η ιστορία μας, μπορεί και είναι ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια